Menekşe Yapı
Dark
Blog

Gayrimenkul Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gayrimenkul almak büyük bir yatırım olduğu için hangi koşullarda alacağınıza iyi karar vermeniz gerekir. Bu süreçte tüm detayları göz önünde bulundurmalısınız. Çünkü alım satım işlemi sırasında yapacağınız küçük bir hata bile önemli riskler doğurabilir. Bu süreci sorunsuz bir şekilde tamamlamanız için aşağıdaki noktalara dikkat etmelisiniz.

Evi Mutlaka Görün 

Ev alacağınız zaman muhtemelen evin önce fotoğraflarını görürsünüz. Ancak fotoğraflar ne kadar ne detay içerse de sizi yanıltabilir. Bu nedenle satın almayı düşündüğünüz bir evi mutlaka görmelisiniz. Satın almak istediğiniz ev henüz yapım aşamasında ise proje detaylarını incelemeyi ihmal etmemelisiniz.

Ruhsatsız Ev Almayın

2014 yılında yürürlüğe giren Yeni Tüketici Kanunu kapsamında, ruhsat almayan projelerde konut satışı yapılması yasak olsa da bu konuda yine de dikkatli olmalısınız. Size ruhsat işlemlerinin uzun sürdüğü ya da kaporayla satış yapılabileceğine dair söylentileri ciddiye almayın. Aksi halde yatırımınızı hiçbir zaman tamamlanmayacak olan bir projeye yatırabilirsiniz. Aynı zamanda kat irtifakı ve iskan ruhsatı hakkında da mutlaka bilgi edinmelisiniz. 

Deprem Riskini Sorgulayın

Ülkemizin birçok bölgesi deprem kuşağında yer almaktadır. Bu nedenle satın almayı düşündüğünüz konutun deprem riskini sorgulamayı unutmayın. Yasalar gereğince deprem açısından riskli bulunan konutlar, kentsel dönüşüm kapsamında değerlendiriliyor. Deprem riski bulunan bir konutu satın almanız durumunda, bir süre sonra evinizin yıkılacağını öğrenebilirsiniz. Evinizin deprem yönetmeliğine uygunluk raporunu incelemek için zemin etüt raporunun bir kopyasını müteahhitten istemelisiniz. 

Evin Lokasyonu

Konut satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli kriter evin mevkiinden kaynaklı lokasyonudur. Tercih ettiğiniz evin bulunduğu bölgenin tarihi, sosyal - kültürel dokusu ve gelişimi, ticari yoğunluğu, manzarası, çevre ve doğal güzellikleri taşınmazın değerinde son derece etkili oluyor. Aynı zamanda çevredeki iş gücü, ekolojik ve çevresel konular, hizmet alanları, bölge nüfusu ve nüfusun gelir dağılımı dikkat edilmesi gereken etkenler arasında yer alır.

İpotek ve Haciz Kaydını Öğrenin

Satın almayı düşündüğünüz evin üzerinde ipotek ya da haciz kaydı varsa ilerleyen süreçte ciddi sorunlarla karşılaşmanıza neden olabilir. Örnek verecek olursak, ipotek kayıtlı bir dairenin müteahhitin borcu nedeniyle satışa çıkarılabilir. Bu nedenle satın alacağınız evin ipotek ve haciz kaydı olmadığından emin olmalısınız.

Cephe Seçimine Dikkat Edin 

Kuzey ve güney cephelerinin kendine has avantajları ve dezavantajları vardır. Evleri güney cepheye bakan kişiler daha az ısınma sorunu yaşarlar. Hem daha iyi güneş gören hem de daha az ısınma sorunu yaşayarak kışın rahat etmek istiyorsanız güney cepheli evlere öncelik vermelisiniz. Ancak güney cepheli evlerde yazları daha sıcak olduğu için bu noktayı da göz önünde bulundurmalısınız. 

Kuzey cepheli evler ise güney cepheli evlere göre daha uygun fiyatlıdır. Ancak bu tip evlerde salon ve yatak odası kuzeye baktığı takdirde gün içinde yaşam alanlarınıza yeterince ışık girmeyebilir. Kış aylarının çok soğuk ve yağışlı geçtiği bölgeler için kuzey cepheli evler daha uygun bir tercih olabilir. 

 

Ev Alırken Tapuda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ev satın alma işlemini sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmeniz için tapuda dikkat edilmesi gerekenler de oldukça önemlidir. Tapu Müdürlüğü’ne satın almak istediğiniz ev hakkında aklınıza takılan birçok soru işaretini sorabilirsiniz. Bu nedenle TAPU’ya gittiğiniz zaman satın almak istediğiniz evin DASK poliçesini göremeyi, vergi borcu olup olmadığını sorgulamayı ve iskan ruhsatını incelemeyi ihmal etmeyin.

 

Blog

Blog bölümümüz, yapı ve inşaat dünyasına dair güncel ve bilgilendirici içerikler sunar.

Bize Ulaşın

Soru, görüş ve önerilerinizi aşağıdaki iletişim formu aracılığı ile bizimle paylaşabilirsiniz.

Yukarı Öveçler Mah. 1235. Cad. 17/A Çankaya/Ankara

Yol Tarifi Al

Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin

İletişim Formu

Adınız Soyadınız
Telefon Numaranız
E-Posta Adresiniz
Konu
Mesajınız