Gayrimenkul sektöründe konut alırken, satarken, kiralama ve hukuki işlemlerinde kullanılan birçok terim bulunmaktadır. Merak ettiğiniz ve sık karşınıza çıkan gayrimenkul terimlerini öğrenerek gayrimenkul ile ilgili işlemlerinizi aklınızda soru işareti olmadan gerçekleştirebilirsiniz.
Kat İrtifakı Nedir ?
Kat irtifakı, henüz inşaatı başlamamış ya da yapımı tamamlanmamış bir gayrimenkul üzerinde kişilerin sahip olduğu mülkiyet hakkına denir. Yani kat irtifakı inşa edilecek gayrimenkulün tapuya kayıtlı olduğunu gösterir. Kat mülkiyeti tapusu, binanın iskanı alındıktan sonra Tapu ve Kadastro Müdürlüklerine başvurularak alınabilinir.
Kadastro Nedir ?
Kadastro, devlet tarafından ülke sınırları içerisindeki tüm arazilerin sınır ve değerinin belirlenmesi ve kayıt altına alınması işlemine denir. Kadastro üçe ayrılır. Bunlar; mali, hukuki ve geometrik kadastrodur. Arazinin değerinin belirlendiği kadastro türüne mali kadastro, arazi üzerindeki yasal hakların belirlenmesine hukuki kadastro, arazinin sınırlarının belirlendiği kadastro türüne de geometrik kadastro denir.
Parsel Nedir ?
Parsel, imar kanunu ile bölünmüş ve sınırları belirlenmiş arazi parçasına denir. Parselin mülkiyeti tek kişinin ya da birden fazla kişinin olabilir.
Kat Mülkiyeti Nedir ?
Kat mülkiyeti, inşaatı tamamlanan bir yapının depo, ofis, daire, kat gibi bağımsız bölümlerinin mülkiyet hakkına sahip olunduğunu gösteren ifadeye denir.
Ada Nedir ?
Ada, kamuya ait olan cadde, sokak, göl gibi doğal ve yapay sınırlarla çevrili parseller bütününe denir.
Kapora Nedir?
Kapora, gayrimenkul kiralamak isteyen kişilerin ev sahibine ya da emlakçıya vermiş olduğu güvence bedelidir. Kapora verildiği takdirde ev belirli bir süre boyunca başkasına satılamaz veya kiralanamaz. Alıcı veya satıcı işlemden vazgeçerse verilen kapora iade edilir.
Depozito Nedir ?
Depozito, bir gayrimenkulun kiralandığı süre boyunca herhangi bir zarar görmesini temin etmek amacı ile ödenen bedele denir.
Rayiç Bedel Nedir ?
Rayiç bedel, bir gayrimenkulun güncel alım satım değerine denir. Belediyelerin atamış olduğu kişiler tarafınca belirlenen rayiç bedel, gayrimenkulun en düşük alım satım değerini gösterir.
Amortisman Nedir ?
Amortisman, gayrimenkul sektöründe kiralanan bir evin kaç sene içerisinde satış bedelini karşılayacağı anlamına gelen bir terimdir.
DASK Nedir ?
DASK, gayrimenkulleri doğal afetlere karşı güvence altına alan zorunlu deprem sigortasıdır. Ev alım satım yani tapu devrinin gerçekleştirilebilmesi için DASK yaptırılması zorunludur.
Bağımsız Bölüm Nedir ?
Bağımsız bölüm, inşaatı tamamlanan bir gayrimenkulun kullanılabilen daire, dükkan gibi her bir bölümüdür. Bağımsız bölümde yer alan daireler tek başına kullanılmaya uygundur ve aynı binada olabileceği gibi aynı parsel içerisinde de olabilir.
Muvafakatname Nedir?
Muvafakatname, bir kişinin sahip olduğu bazı hakları başka kurum ya da kişinin kullanmasına izin veren yetki belgesidir. Gayrimenkul sektöründe muvafakatname ev satışı esnasında alınması gerekir.
Gabari Nedir ?
Gabari, inşaatına izin verilen bir gayrimenkulun azami yüksekliğine denir. Gayrimenkulün gabarisi inşaatın yapılacağı bölge belediyesi tarafından belirlenir.
İfraz Nedir ?
İfraz, bir arazinin parsellere ayrılarak tapuya işlenmesine denir. Aynı zamanda ifraz, tapuya kayıtlı olan bir gayrimenkulun parsellere bölünüp, her parselin tapu kütüğünde ayrı bir sayfaya tescil edilmesi işlemine denir.
Temlik Nedir ?
Temlik, bir gayrimenkulün mülkiyetinin başka bir kişiye devredilmesine denir. Temlik üçe ayrılır. Temlik çeşitleri; kanuni temlik, Rızai temlik ve kazai temliktir. Kanuni temlik, vasiyet gibi kanuni nedenlerle gerçekleştirilen mülk devrinin yapılabilmesi için gayrimenkul sahibinin onayının alınmasıdır. Rızai temlik, mülkiyet devrinin tarafların aralarında anlaşmaları sonucunda gerçekleştirilmesidir. Kazai temlik ise mülk devrinin mahkemenin karar vermesi sonucu devredilmesi işlemidir.
İskan Nedir ?
İskan, inşaatı tamamlanmış olan bir gayrimenkulun mimari projeye uygun olarak yapıldığının onaylanmasına denir.